Rubens & van Dyck

PDF

 

EPUB

 

Provläs

 

Open Access

 

Rubens & van Dyck

Görel Cavalli-Björkman (red.), Ingrid Lindell (red.)

Köp 75 kr

Visa bilder från boken »

I vårens stora utställning på Nationalmuseum möter du två av konsthistoriens giganter: Peter Paul Rubens och Anthonis van Dyck. De båda flamländska 1600-talsmålarna har influerat den europeiska konsten i århundraden. Utställningen uppmärksammar storheten och bredden i det flamländska måleriet. Målningarna är ömsom eleganta ömsom burleska, vissa har religiösa eller mytiska motiv andra är genremålningar. Alla berättar de en historia. I utställningen får den nutida betraktaren hjälp med att tolka och förstå dessa historier.

Spännande historier

Boken som ges ut i samband med utställningen innehåller bilder av alla de målningar som ingår i utställningen. Där finns också de historier som varje verk berättar.

Intressanta artiklar

Specialister på området har bidragit med intressanta artiklar. Görel Cavalli-Björkman inleder boken med ett kapitel om Rubens, Van Dyck och det flamländska måleriet. Därefter kan vi läsa om Rubens förhållande till den italienske renässansmålaren Tizian. Björn Fredlund skriver om Amaryllis och Mirtillo - van Dyck eller Watteau? Om porträttmåleriet i 1600-talets Flandern och dess inflytande i Sverige handlar ett kapitel skrivet av Karin Sidén. Avslutningsvis skriver Mirjam Neumeister om samlingen av flamländskt måleri i München.