Ord i bild

PDF

 

EPUB

 

Provläs

 

Open Access

 

Ord i bild – Från abrakadabra till övertoner

Sven Unger

Köp 200 kr

  • Publicerad 2017
  • Isbn 9789185333769
  • Typ Inbunden
  • 282 sidor
  • Svenska

Många svenskar tycker säkert att skatterna är ett ok. Och åtskilliga kan nog säga just så. Men hur många svenskar idag har sett ett ok? Förmodligen är ok för de flesta endast en förkortning av okej. (Men skatterna är inte ok i så fall). En och annan svensk av idag har kanske varit frestad att hoppa över skaklarna, men aldrig sett ett par skaklar (och därför avstått?). Och vad är det man skall lägga till, när man uppmanas att lägga manken till? Och var skall Du inte sätta Ditt ljus om Du inte skall sätta Ditt ljus under skäppan?

Åtskilliga som anser att en nubbe skall serveras väl kyld i ett imbelupet glas undrar kanske vilket järn det är som skall vara varmt när det är bäst att smida. Och i vilken välsorterad herrekiperingsaffär skall en herre leta för att finna ett par hårdhandskar i rätt storlek, när han nu tyvärr skulle behöva ta i med sådana? Och varför har den arme borstbindaren fått rykte om sig att svära, supa och ljuga?

Att ont krut inte är så ont – och att det inte är krut heller, för övrigt – vet många. Däremot är det kanske inte lika allmänt känt att rabarber inte är rabarber, att synd inte är synd, att trojaner inte är trojaner och att ugglor inte är ugglor.

Dessa, och ytterligare några av tidens brännande frågor, behandlas här i ORD I BILD, en bok om bildspråk: bakgrund och betydelser.