Peter Adolf Hall

PDF

 

EPUB

 

Read sample

 

Open Access

 

Peter Adolf Hall – En svensk porträttminiatyrist i 1700-talets Europa

Magnus Olaussen
Publisher Nationalmuseum

Buy 175 SEK

  • Published 2023
  • Isbn 9789171009210
  • Type Paperback
  • 120 pages
  • Swedish

PETER ADOLF HALL handlar om en svensk konstnär, som revolutionerade porträttminiatyren i 1700-talets Paris. Han föddes i Borås 1739 och studerade för pastellmålaren Gustaf Lundberg i Stockholm. Detta ger en ledtråd till Halls innovativa teknik som miniatyrist, men det är fortfarande ett mysterium vem som slutligen inspirerade honom att totalt förändra konstarten. Hans fria stil med breda penseldrag och streck, som gav illusion av reflexer och veckbildning i kläder kontrasterades mot tunna skikt av akvarell på elfenben för att återge hud. Föreningen av konstnärlig och social begåvning skulle bana väg för Halls snabba framgångar. Allt fick dock ett abrupt slut med den franska revolutionen. Stressad och sjuklig dog

den landsflyktige Hall i Liege våren 1793, endast 54 år gammal.

With a summary in English.

MAGNUS OLAUSSON är docent i konstvetenskap och chef för samlingarna på Nationalmuseum. Han har i över tre decennier ansvarat för museets världsberömda miniatyrsamling. Som forskare har han främst sysslat med 1700-talets bildkonst och arkitektur.

Peter Adolf Hall. En svenskporträttminiatyrist i 1700-talets Europa är den andra publikationen i Nationalmuseums bokserie Forskning ifokus.